HABER
 /  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
Haber
Taşköprü Tesisleri´nin Temeli Atıldı
Orjinal Resim

Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün 41 projesini hayata geçirmeye devam ediyor. Bölgeyi tarım üssü yapacak olan Taşköprü Tarımsal Kalkınma Tesisleri’nin temeli düzenlenen törenle atıldı

 

İshakçılar Merkezli Projenin Startı Verildi

İlçeye değer katan projeleri bir bir hayata geçiren Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, köylerde başlattığı tarımsal kalkınma hamlesine özel önem veriyor. İshakçılar merkezli Çavuşlu, Geredeli, Karagöllü, Kaşıkçı, Tahtalı, Terziler ve Toylar’ı kapsayan proje ile birlikte Derince’de tarımsal kalkınmanın en önemli adımı atıldı. Bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek istihdama da katkı sunacak olan içerisinde Süt Pastörizasyon Tesisi, Aspir Yağı İşleme ve Değerlendirme Tesisi ile Mısır Kurutma Tesisi’ni barındıracak olan Taşköprü Tarımsal Kalkınma Tesisleri’nin temel atma töreni gerçekleşti. Taşköprü Tarımsal Kalkınma Tesisleri’nin temel atma töreni Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Kars Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Milletvekilleri Emine Zeybek, Radiye Sezer Katırcıoğlu, İlyas Şeker, Cemil Yaman, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Büyükşehir Koordinatörü Hasan Ayaz, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, AK Parti İlçe Başkanı Koray Merdan, MHP İlçe Başkanı Zeki Omurca, İlçe Müftüsü Mecit Amil, meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ilk konuşmayı yapan isim Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün oldu.

 

Üç Önemli Tesisi Barındırıyor

Konuşmasında tarımsal kalkınma projesinin önemine değinen Başkan Aygün, ““Gönül belediyeciliği şiarıyla çıktığımız yolda hedeflerimizi bir bir gerçekleştiriyoruz. Seçim dönemi yayınladığım 41 projemizde adım adım ilerlemeye devam ediyoruz. Bunlardan bir tanesi de İshakçılar’da kurmayı hedeflediğimiz Taşköprü Tarımsal Kalkınma Tesisleri oldu. Projemizle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a bilgi verdik. Sağ olsun kendileri büyük bir destek verdi. Bir ülkenin kalkınması sanayi ve tarım ve hayvancılıkla oluyor. Tarımın ne denli önemli olduğunu pandemi döneminde bir kez daha anladık. Hem sanayiyi halkımızın ayaklarına getirelim, hem üretelim, hem de istihdam sağlayalım diye bu tesisin temelini attık. Burada tarıma, vatandaşlarımızın istihdamına ve çiftçilerimize büyük bir destek sağlayacak bir projenin temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Tarımın her koşulda ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Mısır ekimi gerçekleştiren çiftçilerimize burada çok büyük bir destek sağlanacak. Bölgeye kurulacak olan tesislerimizin süt pastörizasyon bölümünün 5 ton, yağ işleme bölümünün ise günlük 300 litrelik kapasitesi olacak. Bunun dışında Aspir yağı üretimimiz devam edecek. Köy hayatı ve tarım insanlık için çok önemli girişimler. Mısır kurutma, pastörize süt ve aspir yağı üretimlerimiz de Allah’ın izniyle gerçekleştirilecek. Buradan Sayın Bakanımız Murat Kurum’a projemize güvenerek destek verdiği için ayrıca teşekkür ediyorum“ dedi.

 

Tarıma Verilen Destek Çok Önemli

Başkan Aygün’ün ardından söz alan AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker de konuşmasında önemli mesajlar verdi. Şeker, şunları ifade etti; “Başkanımız Zeki Aygün gerek Kocaeli için gerek de Derince çok önemli bir projenin öncülüğünü yaptı, başkanımıza girişimleri ve projesi için çok teşekkür ediyorum. Bu proje tarıma çok değer katacak ve bölgenin ihtiyacına büyük oranda destek verecek olan bir proje olacak. Şu anda temeli atmakta olduğumuz tesisimiz üç aşamalı. Bir taraftar mısır kurutma, diğer tarafta aspir yağı tesis ve son olarak süt pastörizasyon tesisi. Gerçekten bölge için çok önemli bir tesis. Tarıma hükümetimiz mazot desteği veriyor, Büyükşehir Belediyemiz de hem mazot hem de tohum desteği vererek tarıma ne kadar önem verdiklerini gösteriyorlar. Kocaeli’de tarımla ilgili çok önemli çalışmalar yapılıyor. Ankara’daki bakanlığın çalışmasına paralel olarak belediyelerimiz de tarıma yönelik projelere destek veriyor. Türkiye’nin dünya çapında tarım konusunda çok ciddi bir payı var. Tarım önemli, hepimiz destek vermeliyiz. Ben bu anlamda Derince Belediye Başkanımız Zeki Aygün’e ona destek olan meclis üyelerini ve Derince halkını teşekkür ediyorum. Tarımsal üretim tesisimiz hem Derince halkına hem de Kocaeli halkına hayırlı uğurlu olsun”

 

Çiftçilerimizin Her Zaman Yanındayız

Kars Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç da bir konuşma yaparak tesislerin önemine değindi. Kılıç konuşmasında, “Türkiye her ne kadar sanayisini geliştiriyor olsa da Türkiye’nin hiçbir zaman bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğu kimliği ortadan kalkmayacak. Eldeki imkanı en iyi şekilde insanlarımızın hizmetine sunabilmek için çalışıyoruz. Eski tarımsal hamlelerimizi teknolojiye uyarlamak için her zaman elimizden geleni yapıyoruz. Burada en çok çiftçimizin göreceği destek çok önemlidir. Bunu da devletler yapıyor ve devletimiz de çiftçimize hizmet anlamında modern yaşama uygun teknik donanımı ve mazot desteğini sağlayarak çiftçilere desteği esirgemiyor. Sayın Başkanımız Zeki Aygün bana bu girişimini anlattığında her zaman koşarak gelirim dedim. İnsanlarımızın köylümüzün cebine gireceği parayı yurtdışına değil kendi vatandaşımıza kazandırmak için çaba gösteren Başkanımız Zeki Aygün’e teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Bakan Yardımcısı Suver’den Aspir projesine Vurgu

Temel atma töreninde son konuşmayı Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver yaptı. Hem proje özelinde hem tarımla ilgili ülke genelinde yapılan çalışmalara değinen Suver, “Bugün temelini atacağımız Taşköprü Tarımsal Kalkınma Tesisimizin ilçe ekonomisi ve ülke ekonomisi için mühim bir adım olabileceğine inanıyorum. Bildiğiniz gibi tarımda her şey bir tohum ile başlar. Tıpkı 1937’de Rize'de ilk defa ekilen çay tohumu gibi. O günden bugüne kısa zamanda gelişen çay endüstrisi, ülkemizin önemli ekonomik kaynaklarından biri haline geldi. Bugün aynı örneği aspir bitkisi için de görüyorum. Bu bitki, ilaç, gıda boyası, hayvan yemi gibi alanlarda kullanılabildiği gibi, aynı zamanda ekonomimizi ilgilendiren asıl özelliği tohumlarından yemeklik yağ elde edilebilmesidir. Zeytinyağı kalitesinde olan aspir yağından yeteri kadar üretildiğinde yıllık tüketimimizin yüzde 60’ını ithal ettiğimiz ayçiçek yağının bir kısmını yerli üretimle karşılamış olacağız" diye konuştu. Aspir tohumlarının kolaylıkla işlenebileceğine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Suver, "Üreticisinin rahatlıkla satabileceği ürün olacaktır. Yörenin hayvancılığını da destekleyecek olan bu hayırlı teşebbüsten dolayı belediye başkanımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Aspir yağı işleme ve değerlendirme tesisi, mısır kurutma tesisi ile süt pastörizasyon tesisi de Derince’mizin ekonomisi için hayırlı olacaktır. Tarım adına bu projenin çok hayırlı olacağını düşünüyorum.  Üretim tesisimiz ilimize ve ilçemize hayırlı olsun " diye konuştu. Protokol konuşmalarının ardından, Taşköprü Üretim Tesisi’nin temeli Derince İlçe Müftüsü Mecit Amil’in okuduğu duaların ardından atıldı.

Oluşturulma Tarihi :  12.07.2021 09:27:38
Okuma Sayısı : 845