Belediye Derincespor’dan Önemli Galibiyet
17.11.2017
Anasayfa > Haberler > Erdoğan ile Putin Basın Toplantısı Düzenledi
Erdoğan ile Putin Basın Toplantısı Düzenledi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Devlet Başkanlığı Rezidansındaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Gerek yüz yüze görüşmeler gerekse telefon diplomasisinin yoğun bir şekilde devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, bu anlayıştan hareketle Üst Düzey İşbirliği Konseyinin yedinci toplantısının hazırlıklarına şimdiden başladıklarını aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki siyasi diyaloğa paralel olarak ekonomik ilişkilerin de yükseliş seyrine girdiğini vurguladı. Mart ayındaki ziyareti sırasında bazı tarım ürünlerinin Rusyaya girişine izin verilmesi, vatandaşların çalışma izni sorunların hallolması gibi konularda Putinin verdiği müjdelerden memnuniyet duyduklarını aktaran Erdoğan, aradan geçen sürede ikili ekonomik işbirliğinin önündeki tüm engellerin kaldırılması için yoğun temaslara devam edildiğinin altını çizdi.

"İş adamlarımızın önündeki tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Karma Ekonomik Komisyon toplantısı geçen ay Kazanda düzenlendi. Burada domates, nar, patlıcan gibi ürünlerin Rus pazarına girişinin kolaylaştırılmasına yönelik alınan kararları memnuniyetle karşıladık ama istiyoruz ki son kısıtlamaları da kaldıralım. İkili ticaret hacmimiz bu yılın ilk üç çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir artışla 15 milyar doları aştı. Tabii evvelce 100 milyar dolar olarak açıkladığımız hedefimize ulaşmak için iş adamlarımızın önündeki vize de dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Vize muafiyeti rejiminin eski haline döndürülmesi bu noktada önem arz ediyor."

"Siyasi çözüme odaklanabileceğimiz hususunda mutabıkız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede bölgesel ve uluslararası konuları da ele alma fırsatı bulduklarını belirterek, şunları kaydetti: "Özellikle Suriye ihtilafına ilişkin son gelişmeleri değerlendirme fırsatını bulduk. Buna bağlı olarak Astana görüşmeleri ve gerginliği azaltma muhtırası sahada şiddetin azaltılmasına önemli katkılar veriyor. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanabileceğimiz bir zemin oluştuğu hususunda mutabıkız. Bu arada Sayın Putin ile Sayın Trump arasındaki Vietnamda yapılan ortak açıklamayı önemsiyoruz. Netice olarak Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok ileri bir seviyeye geldiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Elbette bu seviyeyi yeterli bulmuyoruz. Ülkelerimizin ve halklarımızın her alanda daha yakın ve güçlü işbirliği içinde olması noktasında iki taraf da hemfikir. Özellikle de savunma sanayine yönelik müşterek atacağımız adımları çok önemsiyorum."

"Suriye başta olmak üzere bölgesel konuları ele aldık"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede Suriye başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığını belirterek, "Sayın Erdoğana geçtiğimiz günlerde Tahranda gerçekleştirdiğim görüşmeler hakkında bilgi verdim. Astana sürecinin garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İran arasında çalışmalar başarıyla devam ediyor." dedi. Suriyede yaşanan şiddet olaylarının önemli oranda azaldığına değinen Putin, "Birleşmiş Milletler himayesinde Suriyede taraflar arasında diyalog kurulması için gerekli koşullar oluşuyor. Suriyede siyasi çözüme verilen desteğin arttırılması konusunda Sayın Cumhurbaşkanı ile hemfikiriz." ifadesini kullandı.

Erdoğan, Rusyadan ayrıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak "TUR" ile saat 23.15te Rusyanın Soçi kentinden Kuveyte hareket etti. Cumhurbaşkanı Erdoğanı, Soçi Uluslararası Havalimanından Krasnodar Valisi Vinyamin Kondratyev, Soçi Belediye Başkanı Anatoli Pakhomov, Türkiyenin Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, Novorossisk Başkonsolosu Yunus Emre Özigci ve diğer yetkililer uğurladı.