Işık: Bizim Karşı Olduğumuz, İsrail'in Zulmüdür
TBMM'deki 3 Partiden Kudüs Bildirisi
Anasayfa > Haberler > Kudüs Bizim Onurumuzdur
Kudüs Bizim Onurumuzdur
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Kudüs bizim onurumuzdur, Kudüs bizim ortak davamızdır, dün Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bizim kırmızı çizgimizdir." dedi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABDnin Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanıma planına ilişkin, "Kudüs bizim onurumuzdur, Kudüs bizim ortak davamızdır, dün Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bizim kırmızı çizgimizdir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğanın birçok hükümet ve devlet başkanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanı ilk tepkimizi verdi. Kendisi bundan önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başta olmak üzere Arap dünyasından birçok liderle, İslam dünyasından hükümet ve devlet başkanlarıyla da görüşmeler gerçekleştirdi. Bu sabah itibarıyla Malezya, Tunus, İran, Katar, Suudi Arabistan, Pakistan, Endonezya devlet ve hükümet başkanlarıyla telefon görüşmeleri yaptı, yapmaya da devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Amerikan yönetiminin bu vahim hatadan derhal dönmesi gerektiğini ifade eden Kalın, "Tarihi, dini ve hukuki mülahazaların yanı sıra Kudüsün mevcut statüsünün muhafaza edilmesi ve İsrailin mülkü gibi lanse edilmesinin hatasının, yanlışının, vahim hatasının önlenmesi konusunda ayrıca atılması gereken adımlar olduğu da bir hakikattir. Zaten şu anda kırılgan olan Ortadoğu barış sürecini adeta ortadan kaldıracaktır." dedi.

Kalın sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kudüsün statüsüne ve bölge barışına ilişkin hassasiyet arz eden bu gelişmeler karşısında İslam ülkeleri arasında ortak hareket etmeye ve koordinasyon sağlamaya dönük olarak Sayın Cumhurbaşkanımız, İslam İşbirliği Teşkilatını olağanüstü zirveye davet etmektedir. Önümüzdeki hafta, 13 Aralık Çarşamba günü İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi, İstanbulda Sayın Cumhurbaşkanlığımızın ev sahipliğinde toplanacaktır."

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğanın İsrail açıklamasına gösterilen tepkiye ilişkin olarak, "İsrailli yetkililer hakikatleri ifade ettiği için Sayın Cumhurbaşkanımıza saldırmak yerine, kendilerinin yaptığı vahim hataları, işgal politikalarını, Filistinlilerin topraklarını çalma politikalarını, her gün Filistinlileri kendi topraklarında parya konumuna indirme gayretlerini sona erdirmenin yoluna baksınlar." dedi.

"Sahada PYDye yardımların devam ettiğini görüyoruz"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Trumpın PYDye silah yardımı yapılmayacak sözüne ilişkin, "Sayın Trumpın 24 Kasımdaki telefon görüşmesinde Sayın Cumhurbaşkanımıza söylediği Bundan sonra PYDye silah yardımı yapılmayacak sözünün maalesef Amerikan yönetimi tarafından, başka birimler tarafından başka yönlere çekildiğini, tevil edilmeye başlandığını, sahada da bu yardımların devam ettiğini görüyoruz. Bu bizim için ne izah edilebilir ne de kabul edilebilir bir durum." dedi.

ABDdeki Hakan Atilla davası

Kalın: "Mahkemede özellikle dünden beri Rıza Sarrafın yaptığı açıklamalar ortadadır. Hapishaneden çıkmak için ne tür bir anlaşma yaptığı, ne tür yalanlar söylemeye hazır olduğu da kendisi tarafından ifade edilmiştir. Bütün bunlar yaşanırken hala bu davanın salt bir ambargoyla ilgili hukuki, teknik bir dava olduğunu söylemek mümkün değildir. Bunun üzerinden Sayın Cumhurbaşkanımıza, Türkiye Cumhuriyetine, Türkiye Cumhuriyetinin üst düzey yetkililerine dönük bir siyasi algı operasyonu yapılmaya çalışılmaktadır. "