Işık: Bizim Karşı Olduğumuz, İsrail'in Zulmüdür
TBMM'deki 3 Partiden Kudüs Bildirisi
Anasayfa > Haberler > Trump'ın Kudüs Kararı Barışa Zarar Verecek
Trump'ın Kudüs Kararı Barışa Zarar Verecek
Beyaz Saray yetkililerine göre, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararı, İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecine kısa vadede zarar verecek

Beyaz Saraydan bazı yetkililerinin, ABD Başkanı Donald Trumpın Kudüsü "İsrailin başkenti" olarak tanıma kararının, İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecine en azından kısa vadede önemli zararlar vereceğini kabul ettiği bildirildi.

Amerikan CNN kanalına konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki Beyaz Saray yetkilisi, Trumpın Kudüs kararının bölgede oluşturacağı olumsuz havaya dikkati çekti.

Ortadoğu barış sürecine ilişkin değerlendirmesinde yetkililerden biri, "Sürecin, umuyoruz ki geçici bir süre, raydan çıkmasına hazırlıklıyız. Eminim bu, geçici bir süre olacaktır." yorumunu yaptı.

Kudüs kararının zamanlaması

ABD Başkanının, Ortadoğu barış süreciyle ilgilenen ekibinin Trumpın konuşmasından sonra Filistinli muhataplarıyla henüz görüşmediğini aktaran yetkili, Kudüs kararının muhtemel bir İsrail-Filistin anlaşmasından önce açıklanmasının, sonradan duyurulmasına göre anlaşmaya daha az zarar vereceğinin düşünüldüğünü belirtti.

Diğer yetkili ise "Bu karar kısa vadede baş ağrısı oluşturacak ancak uzun vadede (sürece) yardımcı olacağını umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yetkililerin söz konusu açıklamalarının, Beyaz Sarayın Trumpın Kudüs kararının ardından Ortadoğu barış sürecinin zarar göreceğini kabul etmesi bakımından önemli olduğu kaydedildi.

ABDnin Kudüsü "İsrailin başkenti" olarak tanıdığını dün ilan eden Trump ise bunun geç kalınmış ve iki ülke arasındaki barış sürecine olumlu katkı yapacak bir karar olduğunu savunmuştu.

Trump, dün Beyaz Sarayda yaptığı açıklamayla Kudüsü "İsrailin başkenti" olarak tanıdığını ve Tel Avivdeki Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüse taşınması için hazırlıkların başlaması talimatı verdiğini ifade etmişti.

Kudüsteki yarım asırlık işgal

Doğu Kudüsü 5 Haziran 1967de işgal eden İsrail, 1980de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrailin ilhak ve başkent ilanını geçersiz saymıştı.

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüsün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Avivde bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüsü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, Trumpın hamlesiyle Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.