FBI'ın Türkiye'deki Görevlisi Emniyete Çağrıldı
13.12.2017
Anasayfa > Haberler > TBMM'den Kudüs İçin Ortak Bildiri
TBMM'den Kudüs İçin Ortak Bildiri
TBMM Genel Kurulunda, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına karşı siyasi parti gruplarının hazırladığı ortak bildiri okunarak, "TBMM'nin girişimi kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesi" dünya kamuoyuna ilan edildi

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Mecliste grubu bulunan AK Parti, CHP, HDP ve MHPnin, ABDnin Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanıma planına karşı hazırladığı ortak bildiriyi okudu.

Bildiride, Kudüsün statüsünün değiştirilemeyeceği, BM kararlarının ihlal edilemeyeceği belirtildi.

Kudüsün, üç semavi din içinde hakkaniyet temelli özgürlük ve barışı arayan Ortadoğunun yüreği olduğu vurgulanan bildiride,"Kudüs ilk kıblemiz, Harem-i Şerif ile birlikte üç semavi dinin kutsal mekanlarıyla tarihi, kültürel, dini kimliğini kazanmış olan ve bu niteliğiyle dünya esenliğinin göz bebeği bir şehirdir. Kudüsün bu özel statüsüne sahip çıkmak, korumak, tüm renkliliği ile barış içinde bir dünyayı gerçek kılmak bakımından hayati derecede önemlidir. İkinci Dünya Savaşından sonra Kudüs merkezli olmak üzere Ortadoğu coğrafyasında bir dizi insani, ahlaki ve siyasi dram yaşanmıştır." ifadesine yer verildi.

Filistin sorununun gerçekte bir insanlık sorunu olduğu ve halen tüm barış çabalarıyla birlikte, bunları tahrip eden saldırgan politikalar nedeniyle insanlığın gündeminde yerini koruduğu kaydedildi.

Bildiride, 1947den bu yana tüm BM kararlarında Kudüsün İsrail hakimiyeti altında bulunmasının kabul edilmediği, 1967de İsrailin Doğu Kudüsü işgal etmesinden sonra ise yine BM, İsraili Kudüsün statüsünü değiştirecek girişimlerden kaçınmaya çağırdığı anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"Keza İsrailin 1980deki ilhak kararı, BM Güvenlik Konseyince kınanmış, bu konuda İsrail hükümetinin almış olduğu tüm kararların hükümsüzlüğü kayıt altına alınmıştır. Bu kararda ayrıca İsraildeki diplomatik misyonların Kudüste bulunamayacağı da ifade edilmiştir. İsrailin bu türden politikalarını özetleyen, Kudüsü başkent yapma girişimlerine bugüne kadar mesafeli duran ABDnin bu defa destek verme olarak anlaşılabilecek bir yola girmesi asla kabul edilemez.

Filistin sorununu çözme, bölgeye barış ve istikrar getirme temelinde uzun yıllardan bu yana arabulucu olarak davranan, dünya kamuoyuna kendi misyonunu bu şekilde anlatan ABDnin bugünkü tavrı, bölgede bir dizi gelişmeyi tetikleyecek, çatışma doğuracak, yeni insani dramlara sebep olacak.

Halen Filstin sorununu çözmek için gösterilen barışçıl çabalar, bu girişim karşısında muhakkak büyük darbe alacak, Ortadoğuda bir dizi istikrarsızlık yaşanacaktır. İsrail ve Filistin arasında adil, kalıcı, dengeli, tarihi ve manevi haklara riayet eden bir barış gerçekleşmeden insanlığın huzur ve selamete ulaşmasının mümkün olmayacağı unutulmamalıdır.

Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında Türkiye Cumhuriyetini oluşturan 80 milyonun her bir ferdinin, BM kararları hilafına, Kudüsün tarihi statüsünü değiştirme yönündeki maceracı girişimlerin kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesini TBMM olarak dünya kamuoyuna ifade ve ilan ederiz."