Uzmanlar Zeytin Dalı Harekatını Değerlendirdi
Başbakan Yıldırım’dan Önemli Mesajlar
Anasayfa > Haberler > KKTC'de Sandıktan Koalisyon Çıktı
KKTC'de Sandıktan Koalisyon Çıktı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılan genel seçimlerde hiç bir parti tek başına iktidarı elde edecek milletvekili sayısına ulaşamadı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde (KKTC) yapılan erken genel seçimlerde Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi (UBP) şimdiye kadar sayılan oyların yüzde 35,44ünü alarak sandıktan birinci parti çıkarken, seçimlerde hiç bir parti tek başına iktidarı elde edecek milletvekili sayısına ulaşamadı.

Hüseyin Özgürgün liderliğindeki UBP birinci parti olarak çıktı

Kuzey Kıbrısta dün yapılan seçimlerin ardından sandıkların yüzde 93ü açıldı. Sonuçlara göre 8 partiden 6sı yüzde 5 barajını aşarak Cumhuriyet Meclisinde temsil edilme hakkı kazandı.

Seçim barajını aşan UBP, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Demokrat Parti (DP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Meclise girme şansı bulurken, bu sonuçlarla ülkede hiç bir partinin tek başına iktidarı alamadığı ortaya çıktı.

CTP ve DPde büyük oy kaybı

Ülkede kayıtlı 190 bin seçmenin yüzde 61,5inin sandık başına gittiği seçimde resmi olmayan sonuçlara göre, UBP yüzde 35in üzerinde oy alarak 50 sandalyeli mecliste 21 milletvekiliyle temsil hakkı kazandı. CTPnin yüzde 21,05 oy oranıyla 12 milletvekili, HPnin yüzde 17,05 oranıyla 9, TDPnin 8,64 oy oranıyla 3, DPnin 7,87 yüzde oy oranıyla 3, YDPnin ise yüzde 6,96 oy oranıyla 2 milletvekili çıkardığı seçim sonuçlarına göre hiç bir parti tek başına çoğunluğu sağlayamadı. Ülkede, iki veya üç partinin bir araya gelmesiyle oluşturulacak koalisyon gündeme geldi. Kıbrıs görüşmelerine müzakereci olarak katılan Kudret Özersayın liderliğindeki Halkın Partisi, ilk kez girdiği seçimlerde yüzde 17,05 oy aldı ve meclisin 3. partisi oldu. Bu sonuçla UBP, bir önceki seçime göre oylarını yüzde 8 artırarak seçimin galibi oldu. CTP yüzde 17, DP ise yüzde 16 oy kaybı yaşadı.