Yesevi Camii Şekilleniyor
05.07.2018
Anasayfa > Haberler > NATO'dan Zeytin Dalı Harekatı Açıklaması
NATO'dan Zeytin Dalı Harekatı Açıklaması
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "Hiçbir NATO üyesi Türkiye kadar terör saldırısına maruz kalmadı. Türkiye, bu güvenlik endişelerini çözme hakkına sahiptir." dedi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında, Türkiyenin Zeytin Dalı Harekatı konusunda NATOyu geçtiğimiz hafta bilgilendirdiğine dikkati çekerek, kendisinin de Suriyedeki durum hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil Türk liderlerle düzenli iletişim halinde olduğunu kaydetti.

Stoltenberg, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiyenin NATO müttefiklerini bilgilendirmeye devam etmesini bekliyoruz. Türkiyenin meşru güvenlik kaygıları bulunuyor. Hiçbir NATO üyesi Türkiye kadar terör saldırısına maruz kalmadı. Türkiye, bu güvenlik endişelerini çözme hakkına sahiptir ancak bunu orantılı ve ölçülü biçimde yapmalılar."

"Türkiye ile ABD arasında görüşmeler memnuniyet verici"

Öte yandan Stoltenberg, Zeytin Dalı Harekatına ilişkin, "Türkiye ile ABD arasında görüşmelerin olmasından memnuniyet duyuyorum." dedi.

Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 füze savunma sistemi anlaşması hakkında da Stoltenberg, "Anlaşmanın detaylarını açıklamak Türkiyeye kalmış. Öte yandan, Türkiyenin iki NATO müttefiki İtalya ve Fransa ile ortak hava savunma sistemi geliştirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz." şeklinde konuştu.

Avrupa savunma planı

Avrupanın savunma harcamalarını ve kapasitesini artırmasının NATOyu da kuvvetlendireceğini ve adil yük paylaşımına katkı sağlayacağını dile getiren Stoltenberg, Avrupa Birliğinin (AB) gayretlerinin NATOya "alternatif" yerine "tamamlayıcı" şekilde geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Stoltenberg, ABnin savunma yönünde attığı adımlara ilişkin, "AB ve NATO aynı üyeleri paylaştığı için rekabet etmeye başlaması kesinlikle anlamsız olur. ABde yaşayan insanların yüzde 90ından fazlası NATO topraklarında yaşıyor." diye konuştu.

Avrupanın savunmasının NATOya bağlı olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, "Özellikle Brexitten sonra savunma harcamalarının yüzde 80i AB dışındaki NATO müttefiklerden gelecektir." ifadelerini kullandı.

Yarın başlayacak NATO Savunma Bakanları Toplantısında Türkiyeyi Savunma Bakanı Nurettin Canikli temsil edecek. Bakan Canikli, ABDli mevkidaşı James Mattis, Stoltenberg ve bazı diğer NATO üyesi ülkelerin bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek.