Mutluluğa Engel Yok
03.12.2018
Anasayfa > Haberler > Suriye'deki Emrivakiye Göz Yumulmayacak
Suriye'deki Emrivakiye Göz Yumulmayacak
Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. MGK bildirisinde, "Suriye'deki herhangi bir emrivakiye göz yumulmayacağı ve meşru müdafaa hakkının kullanılacağı vurgulandı." ifadelerine yer verildi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki MGK toplantısının ardından bildiri yayımlandı.

Bildiride, Türkiyenin güvenliğini ilgilendiren önemli iç ve dış gelişmelerin bütün yönleriyle ele alındığı belirtilerek, FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere, milli birlik ve beraberliği tehdit eden tüm terör örgütlerine karşı yurt içinde ve yurt dışında icra edilen operasyonlar ile hudut güvenliği hakkında Kurula bilgi arz edildiği açıklandı.

Bildiride, Suriye ve Irakta yuvalanan terör örgütlerinin varlığından kaynaklanan, Türkiyenin güney sınırlarına yönelik tehdide karşı vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla mücadelenin kesintisiz ve kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Taraflara makul ve süratli davranmaları yönünde çağrı

Bildiride şunlar kaydedildi:

"Bazı ülkelerin, proje terör örgütleri FETÖ/PDY ile PKK/KCKnın Suriye kolu PYD-YPGyi terör örgütü olarak görmemesinin, terörizmle küresel ölçekteki mücadeleye büyük zarar verdiği hususu bir kez daha teyit edilmiştir.

İstanbulda düzenlenen Dörtlü Zirve neticesinde mutabık kalınan hususların, Suriyeye ve bölge barışına katkı sağlayacağı, İdlibte ağır silahlardan arındırılmış bölge oluşturularak ateşkesin kalıcı hale getirilmesinin önemi vurgulanmış, bu bağlamda alınması gereken ilave tedbirler üzerinde durulmuştur. Suriyede kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla Birleşmiş Milletler gözetiminde çalışacak Anayasa Komitesinin bir an önce oluşturularak, çözüm için belirlenen yol haritasının uygulamaya geçirilmesinin önemi üzerinde durulmuş, bunun için taraflara makul ve süratli davranmaları yönünde çağrıda bulunulmuştur."

"Suriyede herhangi bir emrivakiye göz yumulmayacak"

Türkiyenin, baştan beri Suriyenin toprak bütünlüğünden ve siyasi birliğinden yana olduğuna, barışın tesis edilmesi için gayret gösterdiğine işaret edilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Siyasi çözüme en büyük tehdidin Fıratın doğusundaki terör yapılanmasından geldiği belirtilmiştir. Suriyede herhangi bir emrivakiye göz yumulmayacağı ve meşru müdafaa hakkının kullanılacağı vurgulanarak, PKK/PYD-YPGnin bölge halkına zulmederek ve göçe zorlayarak değiştirdiği demografik yapıya karşı da duyarsız kalınmayacağı güçlü şekilde ifade edilmiştir."

Irakta göreve yeni gelen hükümetle güvenlik başta olmak üzere, tüm alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi yönündeki iradenin teyit edildiği belirtilen bildiride, Türkiyenin milli güvenliği için tehdit oluşturan PKK/KCK terör örgütünün Iraktaki mevcudiyetine karşı Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından icra edilen operasyonların devam edeceğinin altı çizildi.

Bildiride, PKK/KCK ve DEAŞ dahil, tüm terör örgütlerine karşı Türkiyenin Irak halkı ve hükümetinin yanında olduğu bir kez daha vurgulandı.

Türkiyenin Ege Denizi ve Doğu Akdenizdeki hak ve menfaatlerinin son gelişmeler çerçevesinde değerlendirildiği kaydedilen bildiride, "Bölgedeki tek yanlı ve uluslararası hukuku çiğneme teşebbüsleri ile cepheleşme girişimlerinin bölge ve dünya barışına katkı sağlamayacağı, uluslararası hukuka uygun ve Meclis iradesine dayanan kararlılığımızın dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin hak ve menfaatlerine aykırı hiçbir gelişmeye müsaade edilmeyeceği teyit edilmiştir." ifadesi kullanıldı.