DERİNCE
 /  Gezinti Bağlantılarını Atla
Ana Sayfa /
İlçemiz /
Coğrafi Konumu
Orjinal Resim

Marmara Bölgesi’nde yer alan ve Kocaeli il sınırları içerisinde bulunan Derince ilçemiz, nüfusu, ekonomik yapısı ve gelişmesiyle günümüzde birçok kenti geride bırakmıştır.

3418 km2‘ lik Kocaeli il sahası içerisinde yaklaşık olarak 196 km2’ lik alana sahip olan Derince’nin doğusunda İzmit ilçesi, batısında Körfez ilçesi, kuzeyinde Kandıra ilçesi ve İstanbul ili ile güneyinde İzmit Körfezi bulunmaktadır.

Nüfus yoğunluğu bakımından Kocaeli ilçeleri arasında altıncı sırada yer alan ilçemizin, 31 Aralık 2018 tarihli Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nüfusu 140 bin 982 kişiden oluşmaktadır.

Derince’nin mahalleleri içerisinde yerleşim tarihçesi en eski olanı Çınarlı Mahallesi’dir. 17 mahalleden oluşan Derince’de Dumlupınar, Deniz, Çenedağ, Sırrıpaşa, Çınarlı, Yenikent, Mersincik, Yavuz Sultan, İbn-i Sina, Fatih, Karagöllü, Terziler, Çavuşlu, Tahtalı, Toylar, Geredeli ve Kaşıkçı mahalleleri yer almaktadır.

3 Kasım 1999 tarihinde yıllardır özlemle beklediği ilçe statüsüne kavuşan Derince’nin; yerleşme alanı denizden başlayarak kuzeye doğru artan bir eğimle yükselmektedir. Derince’nin Çenedağ kısımlarında 646 metre ile en fazla yükseltiye ulaşılırken, Deniz Mahallesi’nde bu yükselti oranı sıfıra inmektedir.

Geçiş iklimi belirtilerinin görüldüğü ilçemizde, yağışlar genellikle yağmur şeklinde olmaktadır. Kış ayları ılıman olmakla birlikte, zaman zaman kar yağışı da görülmektedir. En yağışlı aylar, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır.

Yıllık ortalama değerlere göre yağış en fazla Ekim ve Aralık aylarında, en az yağış ise Ağustos ayında düşmektedir. Ayrıca Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak ayları yağış değerlerinin en yüksek olduğu dönemlerdir.

Derince ilçesinde, kuzey-güney doğrultusunda akış gösteren Çenedere, Çınarlıdere, Kaşkaldere, Koz Deresi, Ağa Deresi, Büyük Kışla Deresi ve Söğüt Deresi bulunmaktadır. Ayrıca ilçe sınırları içerisinde ülkemizin tabiat güzelliklerinden birini oluşturan Tahtalı Göleti de yer almaktadır.

Doğal bitki örtüsü bakımından da zengin sayılabilecek bir merkez olan Derince’de genel olarak orman altı formasyonu olarak bilinen kocayemiş, kermes meşe, karaçalı ve yabangülü gibi yapraklarını döken ağaçlar mevcuttur.